Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Václav Havel a Václav Klaus – přátelé na život a smrt

Za sto let budu asi mít trochu jiné starosti než dneska. Budu se v pekle učit francouzsky, budu poslouchat pláč a skřípění zubů a budu toužebně vyhlížet den, kdy mi bude povoleno stát ve smolném kotli Leninovi na hlavě. A budu čekat, jestli se někdy tam do podsvětí donese zpráva o tom, že Česko ještě existuje a mně se splnila předpověď.

Od okamžiku, kdy si Václav Havel naposledy rozpačitě odkašlal, uplynulo třistapětašedesát dní a tak tu máme další příležitost k dohrávce populárního derby dvou nesmiřitelných Vašků. Paradoxně si myslím, že výhoda nemusí nutně být na straně přeživšího. Ten co hraje z věčnosti, na vašich obrazovkách buď shora dolů, nebo zdola nahoru, podle toho komu fandíte, byl z rozhodnutí nejvyššího sudího zbaven možnosti přilévat olej do ohně, což do budoucna může hrát spíše v jeho prospěch.  Kopání do mrtvoly pravděpodobně zpočátku publikum šokokuje svou rebelantskou vyzývavostí a vzbudí tak ohlas snadno zaměnitelný s potleskem, ale jako dlouhodobá strategie by to časem mohlo v publiku probudit ochranitelské instinkty. A sklidit nakonec bučení a ostré hvizdy.

Nevyhnutelností života ovšem je, že i druhý Vašek si jednoho dne potrhne nějakou tu větičku, ale na co myslel, když si to potrhoval, už za něj budou muset vysvětlit jiní. Dost možná budou mít dost rozumu a časem zjistí, že Václav Havel a Václav Klaus nebyli zas až tolik odlišní, jak si jejich ega přála, aby byli. Protože ať už měli s naším nepatrným flekem na globusu jakékoliv plány, základem k jejich provedení byla svoboda. Tím se ovšem dostávají na tutéž stranu mince.  Na tu stranu mince, kam exponenti totality ani nejsou fyzicky schopni vstoupit.

Havel byl revolucionář a po každé revoluci pochopitelně musí přijít nějaká ta všednodenní fáze normální praktické politiky. U nás naštěstí nedošlo k tomu, že by se revolucionáři a praktici při předávání štafety navzájem popravovali, ale místo poprav tu vyrašil osobní spor dvou vyhraněných osobností obdařených početnou klakou.

Rétorika, že Havel byl Satanův agent, se snaží vyvolat dojem, že místo jedné diskontinuity tu máme vlastně dvě, čímž nás ovšem připravuje o zakladatelský mýtus. Protože podle téhle rétoriky, praktici jsou vlastně taky revolucionáři a začínají na zelené louce. Místo sjednocujícího mýtu, tu máme nesmiřitelnou válku, místo společnosti, která logicky navazuje na svržení komunismu, živí jedna strana mýtus o Havlově satanském původu a druhá strana mýtus o ukradené revoluci.

Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že to není dobře a že se to s jen malým zkrocením osobních animozit dalo sehrát líp a do budoucna by to pak odvedlo lepší službu. Ale třeba to ani jinak nejde. Třeba prostě oba Vašky důvěrně známe, víme, že zahýbali manželkám, jeden si tu tam přihnul a pouštěl na svobodu svoje kamarády a jiné zloděje, druhý zase často budil dojem, že měl něco společného s přesuny různého majetku do nesprávných kapes. To není dobrý materiál pro tvorbu heroických mýtů.

Přitom takové pozitivní mýty potřebujeme. Když vedeme své žabomyší války, je dobré si těsně před tím, než začnou půllitry břinkat o hlavy, připomenout, že přes všechny rozdíly vyrůstáme z jednoho kořene. A existovat můžeme, jen když ten kořen bude zdravý. A svoboda je dobrý kořen.  Za pár desítek let, až ega definitivně vyšumí, si  doufám  Češi postupně uvědomí, že jak Havel, tak Klaus, se oba zasloužili o tentýž kořen, i když každý jiným způsobem. Jeden tím, že vytrvale stál za svým svobodným přesvědčením navzdory pronásledování, a druhý tím, že často i navzdory prvnímu, se zasadil o metody pěstování svobody i v časech všedních. 

Pak už nebude potřeba ve významné dny pořádat nesmiřitelná derby, ale místo toho budou všichni fandové svobody společně pietně vzpomínat anebo společně pořádně slavit. Spokojená země prostě nemůže existovat bez občasné pořádné hojně navštěvované party bez kazišuků! A pravidelná party je lepší, než čekat, jestli náhodou nevyhrajeme někde něco v hokeji!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Marx | úterý 18.12.2012 12:13 | karma článku: 11,46 | přečteno: 1149x
  • Další články autora

Martin Marx

Mezi kupkami sena

Měl jsem mimořádné nezasloužené štěstí, že jsem se narodil koncem roku 1968 a mohl tak zažít revoluci ve věku prakticky dospělém a zároveň jsem se díky nastavenému rytmu vyhnul zglajchšaltovaným volbám.

24.1.2018 v 18:06 | Karma: 8,65 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politika

Martin Marx

K palbě připraven!

Všimli jste si, že střílení rachejtlí o Silvestru, neorganizované, spontánní a dobrovolné, soukromě financované, je vlastně jedinou tradicí, kterou se napříč celým životem mojí generace nepodařilo politicky kontaminovat?

27.12.2017 v 9:31 | Karma: 13,47 | Přečteno: 356x | Diskuse| Společnost

Martin Marx

Jak to bude dál s oblíbeným chlapským sportem?

V Červeném trpaslíku se tvrdí, že nejoblíbenější sporty muži vždy provozovali sami. Konkrétně jde prý o golf, rybolov a opájení se svou výjimečností. Nechápu, jak jim mohl vypadnout pivní debl!

1.12.2017 v 12:10 | Karma: 24,55 | Přečteno: 743x | Diskuse| Hobby

Martin Marx

Proč jsem pirátoskeptik

Aby si lidi, kterých si vážím natolik, že se jim nepletu do toho koho volí, nemysleli, že na ně nějak tlačím, nechal jsem si téma ve fusekli a tasím až když už se všichni po ráhně prošli až k urně.

25.10.2017 v 10:31 | Karma: 30,89 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Marx

Svaz Evropských Socialistických Republik

Budu-li se bavit s nějakým eurooptimistou a nebudu přitom mít náladu ho trollit, klidně přiznám, že srovnání Evropské unie se Sovětským svazem není úplně fér. Ty dvě věci, jako žádné dvě věci na světě, nejsou úplně stejné.

29.6.2016 v 9:43 | Karma: 25,56 | Přečteno: 719x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Bývalý ex-bloger