Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klíč od blázince králů

Už léta mám slabost pro Daniela Landu, jako ostatně pro každého, kdo tvrdohlavě dělá to, čemu věří a moc nepočítá zkažená vejce a dlažební kostky letící jeho směrem.  A také mě pochopitelně baví, jak někteří ztrácí soudnost, sebeovládání a často i slušné vychování, když mu něco pochválím.  

Jenže Klíč králů bude těžké chválit. Tedy, sem tam si někdo nějaký ten důvod k pochvale najde, protože k vidění je toho hodně a kdo si z hodně dokáže vybrat málo a pominout zbytek, třeba své pětistovky za lístek neolituje. Jsou tam upíři a vrány, new age-rasta elfové, jacísi uprchlíci z Avataru (jeden z nich dokonce předvede taneční kreaci zakončenou reverzním Meresjevem - pozpátku se odplazí z podia), čarodějnice měnící podobu (jedna jednou), je tam ten chlápek, co zpívá v Kabátu (tady zpívá v bílém mantlu), je tam něco jako ošklivá Evropská unie (nebo alespoň její předpisy) jsou tam zkorumpovaní politici (tepaní satirickým ostří ala Luděk Sobota v nejlepší formě), roztomilé dětičky, kterým jim svítí čepičky, zlí skřeti v plamenném pekle (ne za trest, prostě mají dekoratéra se zálibou v hořících tapetách), sebeobětování i zdivočelé davy. Jen tam trochu chybí nějaká bytelná love story a odvázaná postelová scéna, ale nemůžu ručit za to, že jsem jí neprospal.

Pejsek Daniel a kočička Miriam spolu prostě upekli dort a s každou vrstvou náplně si divák opakuje mantru „divnější už to být nemůže“, když to náhle s příchodem nové divoce kostýmované figury rázem divnější je. Sem tam se navíc ještě mihne náznak, že postavy mezi sebou mají pletek víc, než je ukázáno, ale pro časový přetlak pádícího děje se to prostě do dvou hodin než v náznaku nevešlo. Nebo by koeficient divnosti překročil všechna měřítka.

Doprovodná hudba divná příliš není, divné je, že to ani není takový ten echtovní Landa, spíš jakýsi instantní muzikál z pytlíku, nevýrazné i když často hodně hlasité zvuky, které uchem prošumí a valný dojem po nich nezůstane. A Landovy texty, i v jeho nejlepších kouscích občas trochu řídké, víc než co jiného tentokrát chutnají jako svíčková ze závodky. Spousta vody, hrst zeleniny, rychlý průlet kolem masa. Ještě se mi nestalo, abych viděl muzikál a už po pár hodinách si nedokázal vzpomenout na jediný slogan, jediný hudební motiv. Kdybych si nějakým omylem koupil takové CD, pravděpodobně bych ho brzy někde zašantročil nebo pověsil na keř, aby zaháněl špačky od rybízu.

Místo melodie či sloganu mi utkvěl jediný hlavní dojem. Landa si před nějakým časem přečetl Noční hlídku nebo něco jiného z Lukaněnkovi série, kde také žijí podivné bytosti včetně upírů a mágů v mírně nepochopitelném společenství, rozhodl se přidat svoje oblíbené bubáky a spasitelské nápady, nelásku k současnosti, deset deka chiliasmu a napsat něco neuvěřitelně symbolického a hlavně velkolepého. Ovšem už před polovinou se mu to začalo zamotávat, komplikovat, kulhat a nespojovat dohromady, takže pak i divák zůstávající při vědomí se čas od času musí ptát, jestli něco neprospal. Výsledek na poslední chvíli ještě trochu proškrtal a z bezradnosti odsunul jakoukoliv katarzi do údajného druhého dílu, na který ovšem podle mě bude těžké sehnat diváky, pokud tedy vůbec sežene producenty. A aby bylo i těm spícím jasné, že tohoto dílu už je opravdu konec, po posledním patetickém kvílení napochodují na jeviště skřítkové a začnou tleskat, jako že už můžeme jít domů. Zaplať Svantovit!

 

PS: a mimochodem. Ten klíč je buď kámen nebo tam ještě vůbec nebyl. Takže tak nějak...

Autor: Martin Marx | neděle 21.10.2012 18:21 | karma článku: 8,71 | přečteno: 1225x
  • Další články autora

Martin Marx

Mezi kupkami sena

Měl jsem mimořádné nezasloužené štěstí, že jsem se narodil koncem roku 1968 a mohl tak zažít revoluci ve věku prakticky dospělém a zároveň jsem se díky nastavenému rytmu vyhnul zglajchšaltovaným volbám.

24.1.2018 v 18:06 | Karma: 8,65 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politika

Martin Marx

K palbě připraven!

Všimli jste si, že střílení rachejtlí o Silvestru, neorganizované, spontánní a dobrovolné, soukromě financované, je vlastně jedinou tradicí, kterou se napříč celým životem mojí generace nepodařilo politicky kontaminovat?

27.12.2017 v 9:31 | Karma: 13,47 | Přečteno: 356x | Diskuse| Společnost

Martin Marx

Jak to bude dál s oblíbeným chlapským sportem?

V Červeném trpaslíku se tvrdí, že nejoblíbenější sporty muži vždy provozovali sami. Konkrétně jde prý o golf, rybolov a opájení se svou výjimečností. Nechápu, jak jim mohl vypadnout pivní debl!

1.12.2017 v 12:10 | Karma: 24,55 | Přečteno: 743x | Diskuse| Hobby

Martin Marx

Proč jsem pirátoskeptik

Aby si lidi, kterých si vážím natolik, že se jim nepletu do toho koho volí, nemysleli, že na ně nějak tlačím, nechal jsem si téma ve fusekli a tasím až když už se všichni po ráhně prošli až k urně.

25.10.2017 v 10:31 | Karma: 30,89 | Přečteno: 1671x | Diskuse| Občanské aktivity

Martin Marx

Svaz Evropských Socialistických Republik

Budu-li se bavit s nějakým eurooptimistou a nebudu přitom mít náladu ho trollit, klidně přiznám, že srovnání Evropské unie se Sovětským svazem není úplně fér. Ty dvě věci, jako žádné dvě věci na světě, nejsou úplně stejné.

29.6.2016 v 9:43 | Karma: 25,56 | Přečteno: 719x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1153x
Bývalý ex-bloger